Corresponsabilitat en matèria d’igualtat

La Comissió Europea alerta que les dones, malgrat estar més preparades, tenen més dificultats per a entrar i mantenir-se en el mercat laboral. La causa està en la falta de corresponsabilitat. Encara són elles les que han de triar entra treballar o tasques de cura. Els rols que associen la cura a les dones i la bretxa salarial possibiliten que si algú ha de deixar de treballar per a cuidar, ho facin elles.

 

Gairebé el 80% dels homes tenen treball a la Unió Europea. Una xifra que en el cas de les dones a penes aconsegueix el 70%. L’Informe “Dones en el mercat laboral” de la Comissió Europea apunta a les diferents circumstàncies que condicionen la presència de les dones en el món laboral.

 

D’una banda, assenyala que les dones són les encarregades, encara en els nostres dies, de la cura de la llar i la família. Si ens anem a les dades de l’Institut Nacional d’Estadística es confirma aquesta teoria: el temps que les dones dediquen a treballs de la cura i de la llar duplica al dels homes. Elles destinen 26,5 hores a la setmana, enfront de les 14 hores d’ells.

 

L’estudi de Temps de Treball remunerat setmanal del IDESCAT mostra els següents resultats:

 

Treballar o cura?

A més, també són les dones les que deixen de treballar per a cuidar dels descendents i de les persones dependents. Gairebé el 50% de la inactivitat professional de les dones a Espanya està relacionada amb les labors de la cura. L’Estat Espanyol és el tercer de la Unió Europea on l’ocupació de les dones depèn més de la falta de corresponsabilitat en la llar.

 

Així mateix, l’informe vincula aquesta renúncia als següents motius:

 • Un d’ells, els rols i estereotips que vincula a les dones amb aquesta tasca.
 • L’altra, la bretxa salarial. Com les dones cobren menys que els homes, existeixen més possibilitats que siguin elles els qui rebutgen una ocupació per a tasques de cura.

 

La següent gràfica mostra els resultats de l’estudi del Centre d’Estudis d’Opinió sobre els usos del temps a Catalunya al 2020.

 

Com contribuir a la corresponsabilitat en la llar des de les empreses?

Un repartiment equitatiu de les responsabilitats de la cura de la llar i la família milloraria substancialment aquesta situació. Les empreses poden fer molt des de les polítiques d’igualtat que es promouen en aquestes. Algunes mesures poden ser:

 

 • Promoure mesures de flexibilitat horària i espacial
 • Organitzar les reunions de treball i la formació sol al matí
 • Oferir serveis de guarderia, menjador, aparcaments, assegurances de salut, transport…
 • Desenvolupar mesures que ampliïn i millorin la normativa en matèria de conciliació.
 • Informar sobre l’ús de tals mesures i animar als homes a demanar-les.
 • Mostrar exemple
 • Setmana laboral comprimida
 • Creació de bancs d’hores per a acumular hores extres
 • Millora de les condicions en les excedències per cures i en els dies lliures per situacions familiars
 • Teletreball regulat

Per més informació podeu contactar amb:  lmasferrer@cigassociats.com