El camí cap a la Igualtat de Gènere en els Jocs Olímpics de TOKIO

Els Jocs Olímpics de Tòquio han tingut, per primera vegada, prop d’un 50% d’atletes femenines. No obstant això, el 20% dels periodistes acreditats a Tòquio han estat dones i el percentatge és encara més baix entre els entrenadors

 

Amb un 48% de dones competint, els Jocs Olímpics de Tòquio han estat els de major igualtat de gènere de la història, segons ha promocionat en diverses ocasions el Comitè Olímpic Internacional (COI). No obstant això, de cara a París 2024 -on s’espera una paritat absoluta d’atletes masculins i femenins- encara queda un llarg camí per recórrer dins i, sobretot, fora del camp de joc. Per exemple, pel que fa als mitjans de comunicació acreditats: del total de periodistes de tot el món que van cobrir els Jocs Olímpics a Tòquio, el 20% han estat dones, segons dades provisionals del COI.

 

Hi ha algunes altres millores, com no podia ser d’una altra manera davant l’avanç social en igualtat. Les proves mixtes són només 18, però això suposa nou més que en Riu 2016, per a animar a les delegacions a incloure a més dones en les seves delegacions.

 

També s’ha modificat el calendari de competició perquè les grans finals tinguin la mateixa visibilitat (horari televisiu preferent, jornades de cap de setmana…) per als homes i per a les dones.

 

Un altre dels punts destacats a Tòquio han estat les esmentades Directrius per a una representació igualitària, justa i inclusiva en l’esport. Es tracta, entre altres coses, d’un manual amb recomanacions per a evitar la reproducció d’estereotips i imatges sexualitzades de les atletes. Sallois aclareix que no es tracta d’una guia per als mitjans de comunicació, sinó per al món olímpic en general.

 

Plasmar aquesta equitat en els Jocs Olímpics i donar aquesta representativitat a les atletes femenines dóna una gran quantitat de referents a nivell social

 

Per més informació podeu contactar amb:  lmasferrer@cigassociats.com